Gamen wordt elk jaar populairder. Games worden steeds mooier, beter en daarmee zorgt het iedereen jaar voor een nieuwe generatie gamers. Als je zo’n 20 jaar geleden aan een kind vroeg wat hij later wil worden, kreeg je vaak het antwoord dat hij voetballer of brandweerman wil worden als hij later groot is. Tegenwoordig zijn streamers, vloggers en Youtubers de superhelden van nu. Niet alleen het spelen van games maar het kijken naar andere gamers is ook ontzettend in trek. Maar gamen is niet geheel ongevaarlijk. In dit artikel bespreken we de gevaren van online gamen en de gevolgen hiervan.
Risicogamers
Ruim 10 miljoen mensen in Nederland speelt wel eens online een game. Vooral jongeren gamen lang en regelmatig. Voor een kleine groep hiervan, zo’n 4%, gamen zij meer dan gemiddeld en ontstaan er soms problemen. In 2015 waren er meer dan 500 patiënten die zich hebben aangemeld bij de verslavingszorg voor gameverslaving. De groep gameverslaafden wordt ieder jaar groter en vele ouders maken zich steeds meer zorgen om hun kinderen. Doordat jongeren constant worden geprikkeld door het internet thuis, op school en door vriendjes en vriendinnetjes wordt het een steeds groter wordend probleem. Maar hoe herken je of je kind verslaafd is aan gamen?
Symptomen
Wanneer gamen voor ernstige problemen zorgt spreken we van een ‘gameverslaving’ of een ‘gamestoornis’. Een gameverslaving is te herkennen aan de volgende symptomen:
- Geen controle over hoelang en hoe vaak en persoon gamet
- Niet kunnen stoppen met gamen
- Doorgaan met gamen ondanks dat er ernstige gevolgen ontstaan op lichamelijk, geestelijk en relationeel gebied.
Gameverslaafden zien vaak net als andere verslaafden niet in dat zij een probleem hebben. Ze worden zo afhankelijk van gamen dat er andere zaken zoals werk, school en sociale en familiale contacten er onder leiden.
Gevolgen van gameverslaving
Dit heeft natuurlijk nadelige gevolgen voor de persoon in kwestie zoals:
- Gezondheidsproblemen (lichamelijk maar ook mentaal)
- Slaapproblemen
- Balansverlies tussen werk/school/privé/sport
- Jezelf verwaarlozen
- Geldproblemen door het spenderen aan online gamen
Gameverslaving is een steeds groter wordend probleem onder jongeren en het is daarom belangrijk dat ouders goed letten op hoeveel hun kind gamet. Sommige games worden namelijk bewust zo gemaakt dat jongeren juist verslaafd aan games raken net als bij gokken. Veel is hier ook van afgeleid en veel symptomen komen ook overeen met gokverslaving. Let daarom goed op en stel regels samen met je kind op.