Ineens ben je er volledig klaar mee: al die troep op straat en op de speelvelden in je stad of dorp. Je ergert je er ineens mateloos aan. Dat kan zomaar gebeuren, spontaan. Maar het kan ook zijn dat je uitgegleden bent over een verpakking van snoep, koek of chips. De grens is in ieder geval bereikt. Maar in je eentje alles gaan opruimen is nogal een klus. Het is dan slim om een oproepje te doen op sociale media, mensen te verzamelen en een datum te prikken. Nog even een afvalcontainer huren en jullie kunnen aan de gang. Met z’n allen bereik je veel meer dan alleen. En… een schone straat nodigt ook uit tot netjes houden.
Is de gemeente niet voor het opruimen van de straten?
In veel gemeentes wordt flink bezuinigd. Hierdoor komt alleen het noodzakelijke onderhoud nog voor elkaar. Het schoonmaken van de straten en de stoepen wordt dan vaak overgeslagen. De inwoners kunnen dan twee dingen doen: het zo laten of er iets aan doen. Als het echt de spuigaten uitloopt, staat er meestal wel iemand op die het niet meer kan aanzien. Diegene zal dan in eerste instantie een klacht indienen bij de gemeente. De gemeente zal dan aangeven dat zij voor bezems en vuilniszakken kunnen zorgen, maar verder niks. En voilá: een nieuwe buurttraditie is geboren. Door met z’n allen een paar uurtjes de schouders er onder te zetten, zorg je samen voor een frisse, schone buurt.
Pak het groots aan
Neem bijvoorbeeld ook het parkje mee dat net om de hoek ligt. Parkjes worden veel gebruikt door hangjongeren (en -ouderen!) en die weten over het algemeen de prullenbakken niet te vinden. Door de boel netjes op te ruimen, geef je de hangjongeren een nette omgeving om te “hangen”. Ze zullen dan ook eerder geneigd zijn om hun afval in de daarvoor bestemde containers te gooien.
Doe hetzelfde op het strand of in het bos
Als jullie eenmaal de smaak te pakken hebben, dan is de kans groot dat er vrijwilligers zijn voor diverse opruim- of opschoonklussen. Heb je bijvoorbeeld een bos of het strand in de buurt? Dan kunnen jullie je ook daar erg nuttig maken. Dat is goed voor de vrijwilligers (lekker in de buitenlucht aan de gang), maar ook voor alle dieren die er leven. Zij krijgen dan minder plastic binnen. Ook voor het milieu in het algemeen is het een goed idee.