Chlamydia is een welbekende soa. Vaak is hij er wel, maar merk je er niks van. Het wordt makkelijk doorgegeven tijdens onveilige seks. Als je Chlamydia niet behandelt, kan dit ernstige gevolgen hebben, vooral bij vrouwen. De soa is gelukkig voor zowel mannen als vrouwen goed te behandelen. Maar hoe kom je erachter dat je chlamydia hebt en wat is chlamydia precies? Helaas merk je niet vaak dat je chlamydia hebt. Bijna 90% van de vrouwen of mannen verloopt een infectie zonder klachten. Dit kan gevaarlijk zijn.
Wat is chlamydia?
Chlamydia is een ziekte die je krijgt door onveilige seks te hebben. De oorzaak is een bacterie, namelijk chlamydia trachomatis. Deze bacterie besmet de slijmvliezen van de plasbuis, de anus, de keel of de baarmoedermond. Deze soa komt vooral voor bij jongeren.
Daarnaast is er nog een andere variant, de LGV (lymphogranuloma venereum) wordt veroorzaakt door een wat zeldzamere variant van de Chlamydia-bacterie. LGV komt vooral rectaal voor bij mannen die seks hebben met mannen. Hier komt net wat meer bij kijken dan de normale variant. Een chlamydia test mannen is daarom ook zeker aan te raden bij deze variant.
Klachten en symptomen
Chlamydia is een soa die weinig tot geen klachten toont. Dit kan gevaarlijk zijn, zeker voor vrouwen. Als de aandoening in de keel of endeldarm zit, dan ervaar je bijna nooit klachten. Mochten er wel klachten optreden dan kan dat van man tot vrouw verschillen. Bij vrouwen zie je vaak veranderen afscheiding, tussentijds bloedverlies, bloedverlies na de seks of pijn bij het plassen. Mannen hebben vaak wittige afscheiding en ook pijn bij het plassen. Als je chlamydia in de keel hebt gekregen door het pijpen, dan is de kans dat je het doorgeeft door het beffen vrijwel nihil. Vaak gaat de bacterie daar vrijwel vanzelf weer over.
Wel of niet behandelen?
Bij vrouwen kan chlamydia een ontsteking in de eileiders en/of het bekkengebied veroorzaken. Je kan er chronische buikpijn aan overhouden en in zeldzame gevallen zelfs onvruchtbaarheid. Het risico kan toenemen naarmate je vaker besmet bent geweest. Als je een chlamydia-infectie hebt in combinatie met een zwangerschap, dan kan dit leiden tot vroeggeboorte van je kindje en laag geboortegewicht. Het is daarom uitermate belangrijk om je te laten testen als je een risicovol seksueel contact hebt gehad. Naast een consult op een van de twintig locaties zijn er genoeg zelftesten beschikbaar voor zowel de keel, anus, vagina, urine en nog veel meer.