Geslachtsziektes worden ook wel soa’s genoemd. Dit zijn ziektes die je kunt krijgen wanneer je onbeschermde seks hebt met iemand anders die besmet is. Ook kun je op andere manieren deze ziektes oplopen, denk aan het gebruik van onreine naalden en moeders die hun kind bij hun geboorte besmetten. Al met al is het belangrijk om op de hoogte te zijn van verschillende geslachtsziektes, zodat je weet waarvoor je je zou moeten beschermen. Dit zorgt ervoor dat je altijd een voorbehoedsmiddel gebruikt!
Weg met dat taboe!
Het gebruik van voorbehoedsmiddelen is niet stom, gênant, veelgevraagd of ouderwets. Laat dan ook niemand je hiervan overtuigen. Deze middelen zijn er om je eigen gezondheid te beschermen. Er zijn namelijk zeer veel mensen die met nare geslachtsziektes rondlopen, soms zelfs zonder dat ze het zelf weten. Hierdoor blijven ze er anderen mee besmetten, die er vervolgens wel heel ziek van kunnen worden. Geslachtsziektes komen voor bij mensen van allerlei leeftijden. Veel mensen durven er echter niet zomaar over te praten omdat ze zich ervoor schamen.
Hoe voorkom je een geslachtsziekte?
Heb jij een nieuwe bedpartner? Dan is het belangrijk om open over seks en alles wat daarbij hoort te kunnen praten. Misschien niet altijd even makkelijk om te doen, maar wel zeer belangrijk! Ook kun je om soa’s te voorkomen het beste altijd voorbehoedsmiddelen gebruiken, zeker wanneer je een bedpartner nog niet goed kent. Tijdens de penetratie kun je een condoom gebruiken. Je kunt voor condooms gaan van het bekende merk Durex, maar ook andere condooms doen prima hun werk. Zorg er wel voor dat je condooms niet over de datum zijn en dat je er voorzichtig mee omgaat zodat ze niet kapotgaan. Zo ben je ook goed tegen een zwangerschap beschermd.
Wist je dat je pijpen ook het beste kunt doen met een condoom om? Eventueel kun je kiezen voor een condoom met een lekker smaakje. Wanneer je als vrouw oraal bevredigd wilt worden, kun je dit ook weer doen door middel van een rubber lapje. Wil jij Durex bestellen zodat je hiervoor niet langs een drogist hoeft te gaan? Dan kun je dit gemakkelijk online doen! Zo heb je je middelen snel en discreet in huis.
Geen voorbehoedsmiddelen meer bij vaste partner?
Wanneer je een vaste partner hebt, kun je ervoor kiezen om te stoppen met enkele voorbehoedsmiddelen. Zorg er wel eerst voor dat jullie je beiden laten testen op eventuele onopgemerkte soa’s. Het is wel slim om je altijd te beschermen tegen een ongewenste zwangerschap. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de pil te slikken of gebruik te maken van een spiraaltje.